Κάνεις δίαιτα? Πως να διαχειριστείς το Πάσχα.
Διατροφικές συμβουλές για τα τραπέζια του Πάσχα!
Το Πάσχα είναι από τις μεγαλύτερες και πιο αγαπημένες γιορτές του έτους, γεμάτο με αγάπη, όμορφες στιγμές με δικούς μας ανθρώπους, αναμνήσεις, οικογενειακά τραπέζια και εννοείται, παραδοσιακά και πεντανόστιμα φαγητά και γλυκά.
Είναι η εποχή που μας δίνεται η ευκαιρία να απολαύσουμε γεύσεις που μας αρέσουν πολύ και δεν έχουμε συχνά, στην καθημερινότητά μας.
Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ισορροπία στις επιλογές μας, ιδίως αν βρισκόμαστε σε μια διαδικασία απώλειας βάρους ή προσπαθούμε να αλλάξουμε κάποιες διατροφικές συνήθειες, ώστε να απολαύσουμε τις στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους μας, χωρίς υπερβολές π.χ. στην ποσότητα φαγητού, γλυκών και ποτού.
Πάμε να δούμε ορισμένες χρήσιμες διατροφικές συμβουλές, για τη διαχείριση των επιλογών στα μεγάλα τραπέζια του Πάσχα (Μεγάλο Σάββατο, Κυριακή του Πάσχα), απολαμβάνοντας όλα τα πασχαλινά παραδοσιακά εδέσματα με μέτρο, χωρίς στερήσεις και απαγορεύσεις.
Μη ξεχνάμε! Αν δεν υπάρχει κάποιο θέμα υγείας που να μας περιορίζει, ΤΑ ΠΑΝΤΑ έχουν θέση στη διατροφή μας!
Το κλειδί είναι η ισορροπία και η ποικιλία!
Μεγάλο Σάββατο
Το Μεγάλο Σάββατο, είναι η μέρα που, για όσους νήστευαν, τελειώνει η νηστεία και τρώμε το βράδυ τη μαγειρίτσα ή κάποια επιλογή κρέατος.
Ξεκινάμε κανονικά με το πρωινό μας, το οποίο θα μας δώσει ενέργεια να ξεκινήσουμε δυναμικά τη μέρα.
Μπορούμε να έχουμε κάποια ενδιάμεσα σνακ (δεκατιανό, απογευματινό), ώστε να μη μένουμε πολλές ώρες νηστικοί και πάμε πολύ πιο πεινασμένοι στο επόμενο γεύμα.
Επειδή, κατά βάση, το κύριο γεύμα θα είναι το βραδινό, στο μεσημεριανό μπορούμε να κάνουμε μία πιο ελαφριά επιλογή.
Τέλος, το βράδυ θα φάμε το βασικό μας γεύμα, που μπορεί να είναι η μαγειρίτσα ή για όσους δε τη φτιάχνουν, κάποιο κρέας ψητό ή μαγειρευτό.
Μπορούμε να έχουμε στο μυαλό μας τη μέθοδο του πιάτου (1/2 πιάτο σαλάτα + 1/4 πρωτεΐνη + 1/4 υδατάνθρακας), και με βάση αυτή, να κάνουμε τις επιλογές μας.
Ενδεικτικά:
Πρωινό: Ψωμί με άλειμμα ξηρών καρπών και φρούτο.
Δεκατιανό: Ρυζογκοφρέτες με χούμους.
Μεσημεριανό: Το ελαφρύ μας γεύμα, όπως μία σαλάτα με γαρίδες ή όσπρια στραγγισμένα ή τυρί (για όσους δε νηστεύουν) και ψωμί.
Απογευματινό: Φρούτο με ξηρούς καρπούς.
Βραδινό: Το κυρίως γεύμα, όπως μαγειρίτσα με σαλάτα και λίγο ψωμάκι ή κρέας με πατάτες ή ρύζι και σαλάτα.
Κυριακή του Πάσχα
Η Κυριακή, είναι συνήθως η μέρα που κάνουμε το μεγάλο τραπέζι του Πάσχα, με την οικογένεια ή τους φίλους μας.
Εννοείται κι εδώ ξεκινάμε δυναμικά με το πρωινό μας και μπορούμε να φάμε και ένα μικρό σνακ πριν το μεσημεριανό τραπέζι, για να μας κόψει λίγο την πείνα.
Το μεσημεριανό θα είναι το κύριο γεύμα μας, που και εδώ θα μας βοηθήσει η μέθοδος του πιάτου (1/2 πιάτο σαλάτα + 1/4 πρωτεΐνη + 1/4 υδατάνθρακας), που αναφέραμε και νωρίτερα, ώστε να απολαύσουμε τα ψητά μας κρέατα, αλλά να φάμε και σαλάτα και κάποια πηγή υδατάνθρακα μαζί.
Να θυμόμαστε ότι θέλουμε συνδυασμούς τροφών (πρωτεΐνη, υδατάνθρακας, καλά λιπαρά, λαχανικά).
Μετά το μεσημέρι, μπορεί να ακολουθήσει κάποιο μικρό σνακ ή γλυκάκι, αν προκύψει και νιώσουμε πεινασμένοι.
Και κλείνοντας και αυτή τη μέρα, πάμε στο βραδινό μας, που θα είναι ένα πιο ελαφρύ γεύμα, σε σχέση με το μεσημεριανό.
Ενδεικτικά:
Πρωινό: Φρυγανιές ή τσουρέκι με αυγό βραστό ή τυρί ή με άλειμμα ξηρών καρπών και φρούτο.
Δεκατιανό: Φρούτο με ξηρούς καρπούς.
Μεσημεριανό: Το κυρίως γεύμα, ψητό κρέας (αρνάκι, μπριζόλα, κοκορέτσι, κοντοσούβλι) με λίγες πατάτες ή πίτα ή ρύζι κ.τ.λ. και σαλάτα.
Απογευματινό: Κριτσίνια με τυρί ή το γλυκάκι της ημέρας.
Βραδινό: το ελαφρύ μας γεύμα, όπως γιαούρτι με granola ή ντάκο με cottage cheese.
Αλκοόλ
Επειδή στις γιορτές, με τις οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις, πολύ συχνά αυξάνεται η κατανάλωση αλκοόλ, είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε την ποσότητα που θα καταναλώνουμε και να μην πίνουμε ποτέ με άδειο στομάχι.
Εννοείται ότι το αλκοόλ έχει θέση στο γιορτινό μας τραπέζι, αλλά η σωστή διαχείρισή του, είναι πολύ σημαντική, τόσο για την υγεία όσο και για την ασφάλεια μας.
Μη ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχει μέχρι τώρα κάποιο επιτρεπτό όριο στο οποίο να μπορούμε να πούμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι ασφαλής για την υγεία μας.
Ουσιαστικά ο κίνδυνος για την υγεία μας, ξεκινά από την πρώτη γουλιά.
Τέλος, ειδικά αν οδηγούμε, πρέπει να έχουμε προτεραιότητα την ασφάλεια τόσο τη δική μας, όσο και των άλλων ανθρώπων γύρω μας.
Όλα με μέτρο!
Ενυδάτωση
Επειδή αυτές οι μέρες συνήθως έχουν περισσότερο αλάτι, περισσότερη ζάχαρη αλλά και αλκοόλ, είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίζουμε την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού μας, ούτως ώστε να μην υπάρξουν κατακρατήσεις και αφυδάτωση.
Κλείνοντας, να θυμόμαστε να απολαύσουμε το καθετί που θα γευτούμε, να καταναλώσουμε φαγητό συνειδητά και να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους μας ανθρώπους.
Δημιουργείστε στιγμές και αναμνήσεις που θα θυμάστε με χαρά!
Από Δευτέρα επανερχόμαστε στο διατροφικό μας πλάνο και στη ρουτίνα μας.
Καλή Ανάσταση με ΥΓΕΙΑ!
Επιστημονικές πηγές
No level of alcohol consumption is safe for our health. World Health Organization. 2023.
Να θυμάσαι να αγαπάς και να αποδέχεσαι το σώμα σου ΤΩΡΑ ακριβώς όπως είναι,
και επειδή θες να το δεις στα καλύτερα του,
να προσπαθείς να το βελτιώνεις.
Να θυμάσαι να αγαπάς και να αποδέχεσαι το σώμα σου ΤΩΡΑ ακριβώς όπως είναι,
και επειδή θες να το δεις στα καλύτερα του,
να προσπαθείς να το βελτιώνεις.