Μείωσε το αλάτι, όχι τη γεύση!
Πως μπορούμε να δώσουμε γεύση στο φαγητό μας, χωρίς να προσθέσουμε αλάτι.
Το αλάτι ή αλλιώς χλωριούχο νάτριο, είναι ένα συστατικό της κουζίνας που δίνει νοστιμιά στα φαγητά μας.
Οι περισσότεροι λαοί παγκοσμίως, καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού από αυτή που συστήνεται.
Η σύσταση για την ημερήσια πρόσληψη αλατιού σε ενήλικες, είναι <5 γρ αλατιού/ημέρα ή <2 γρ νατρίου/ημέρα, που ισοδυναμεί με περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Χαρακτηριστικά, η παγκόσμια μέση κατανάλωση αλατιού, είναι 10,78 γρ/ημέρα, δηλαδή 4,3 γρ νατρίου/ημέρα, άρα υπερδιπλάσια από την ημερήσια σύσταση.
Μη ξεχνάμε, ότι δεν είναι μόνο το αλάτι που θα προσθέσουμε στο μαγείρεμα ή έχτρα στο φαγητό, αλλά και εκείνο που περιέχεται στα συσκευασμένα τρόφιμα (π.χ. ψωμί, φρυγανιές, δημητριακά, σάλτσες).
Τι προκαλεί η υπερκατανάλωση?
Μία διατροφή με υψηλή κατανάλωση νατρίου, μπορεί να επιβαρύνει την υγεία μας και να συμβάλει στη δημιουργία υπέρτασης (αυξημένη αρτηριακή πίεση).
Η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού, οστεοπόρωσης, παχυσαρκίας και νεφρικής νόσου.
Γι’ αυτό το λόγο, η μείωση της πρόσληψης αλατιού μέσα στην καθημερινότητα, είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος για τη διατήρηση ή την επανάκτηση της υγείας μας.
Πως μπορούμε να μειώσουμε την πρόσληψη αλατιού?
Πάμε να δούμε μερικές ιδέες, για το πώς να περιορίσουμε την κατανάλωση αλατιού μέσα στην ημέρα, αλλάζοντας μικρά πραγματάκια στην καθημερινότητά μας.
- Μείωση κατανάλωσης επεξεργασμένων-συσκευασμένων τροφίμων
- Αποφυγή προσθήκης αλατιού στο φαγητό κατά το μαγείρεμα ή στο τραπέζι
- Επιλογή τροφίμων με λιγότερο ή χωρίς αλάτι π.χ. τυρί φέτα με λιγότερο αλάτι ή ψωμί τοστ χωρίς πρόσθετο αλάτι
- Εναλλακτική ενίσχυση γεύσης και έντασης φαγητού (Τι εννοούμε? Για να δούμε!)
Ιδέες για αντικατάσταση αλατιού στο φαγητό.
Μια πολύ καλή εναλλακτική, είναι να προσθέσουμε στα φαγητά μας διάφορα μπαχαρικά και βότανα, ώστε να δώσουμε γεύση, χωρίς την προσθήκη αλατιού.
- Μπαχαρικά: Είναι ένας εύκολος τρόπος να ενισχύσουμε τη νοστιμιά του φαγητού μας, να το αναβαθμίσουμε και να το κάνουμε μοναδικό, χωρίς να προσθέτουμε αλάτι. Μερικές επιλογές μπαχαρικών είναι: το φρέσκο πιπέρι, η κανέλα, το κάρυ, το κύμινο, το τζίντζερ, το ξερό σκόρδο, το τσίλι και το μπαχάρι. Σκέψου πόσες διαφορετικές νότες μπορείς να δώσεις στο φαγητό!
- Βότανα-μυρωδικά: Είτε κατά την διάρκεια του μαγειρέματος (ξερή μορφή), είτε φρέσκα στο τέλος, τα μυρωδικά και τα βότανα προσδίδουν γεύση αλλά και μοναδικό άρωμα στο φαγητό. Μερικές επιλογές μυρωδικών και βοτάνων είναι: η ρίγανη, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, η δάφνη, το φασκόμηλο, ο βασιλικός, ο δυόσμος και ο μαϊντανός.
- Σκόρδο: Λατρεμένο συστατικό, που έχει και σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας (π.χ. ρίχνει την πίεση, αντιμικροβιακή δράση). Όταν μαγειρευτεί, προσδίδει μία επιπλέον γλυκύτητα στο γεύμα, αλλά και μία λεμονένια γεύση. Προσοχή μόνο στα άτομα που τους πειράζει στο στομάχι!
- Λεμόνι, ξύδι: Με την προσθήκη κάποιου όξινου στοιχείου, το φαγητό αποκτά εντάσεις και αρώματα, που υπερκαλύπτουν την έλλειψη του αλμυρού στοιχείου. Τέλος, πολύ ωραία ιδέα είναι και η προσθήκη ξύσματος λεμονιού ή πορτοκαλιού, που θα δώσει καταπληκτικό άρωμα και γεύση στο φαγητό μας.
Επιστημονικές πηγές
- Sodium reduction. World Health Organization. 2025.
Να θυμάσαι να αγαπάς και να αποδέχεσαι το σώμα σου ΤΩΡΑ ακριβώς όπως είναι,
και επειδή θες να το δεις στα καλύτερα του,
να προσπαθείς να το βελτιώνεις.
Να θυμάσαι να αγαπάς και να αποδέχεσαι το σώμα σου ΤΩΡΑ ακριβώς όπως είναι,
και επειδή θες να το δεις στα καλύτερα του,
να προσπαθείς να το βελτιώνεις.