Προβιοτικά – Πρεβιοτικά
Τι είναι? Τι μας προσφέρουν? Που τα βρίσκουμε?
Το ανθρώπινο γαστρεντερικό σύστημα αποτελείται από ένα πολύπλοκο οικοσύστημα μικροοργανισμών.
Η μικροχλωρίδα αυτή έχει πολλά ευεργετικά οφέλη, τόσο για την υγεία του γαστρεντερικού, όσο και για όλον τον οργανισμό μας.
Τα ‘’καλά’’ βακτήρια του εντέρου έχουν πολυάριθμες λειτουργίες, όπως την παραγωγή θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό, την αποτροπή λοιμώξεων από παθογόνους μικροοργανισμούς και τη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης.
Πάμε τώρα να μάθουμε ποια είναι η διαφορά των προβιοτικών και των πρεβιοτικών, πώς βοηθάνε το γαστρεντερικό μας σύστημα, αλλά και σε ποια τρόφιμα μπορούμε να τα βρούμε.
Προβιοτικά: Τι είναι?
Τα προβιοτικά είναι ζωντανά στελέχη μικροοργανισμών, τα περισσότερα από τα οποία είναι βακτήρια, παρόμοια με εκείνα που υπάρχουν φυσιολογικά στο ανθρώπινο έντερο.
Προσλαμβάνονται είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων.
Προβιοτικά: Οφέλη για την υγεία.
Έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Πάμε να δούμε μερικές από αυτές.
- Θετική επίδραση στην ανάπτυξη μικροχλωρίδας και εξασφάλιση της σωστής ισορροπίας μεταξύ παθογόνων και ευεργετικών βακτηρίων.
- Αποκατάσταση φυσικής μικροχλωρίδας μετά από φαρμακευτική αγωγή (π.χ. αντιβίωση)
- Αντιμετώπιση διάρροιας, δυσκοιλιότητας
- Αντιμετώπιση παθογόνων μικροβίων, από μολυσμένα τρόφιμα ή περιβάλλον (π.χ. τροφική δηλητηρίαση)
- Θετική συμβολή σε αντιμετώπιση ΙΦΝΕ (π.χ. ελκώδης κολίτιδα) αλλά και στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.
- Μείωση επιπέδων χοληστερόλης
- Αύξηση αποτελεσματικότητας ανοσοποιητικού συστήματος
- Προστασία ουροποιητικού συστήματος
- Ενίσχυση απορρόφησης μικροθρεπτικών συστατικών
- Καλύτερη πέψη
- Ευεργετική συμβολή σε ορισμένες αλλεργίες
Τέλος, έχει φανεί η αποτελεσματικότητα των προβιοτικών στη θεραπεία της παχυσαρκίας, της ινσουλινοαντίστασης, του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και της μη αλκοολικής λιπώδης νόσου του ήπατος.
Ποιες τροφές περιέχουν προβιοτικά?
Υπάρχουν πολλές τροφές που είναι πλούσιες σε προβιοτικά, είτε φυσικά, είτε έχουν προστεθεί μέσω βιομηχανίας (εμπλουτισμός με προβιοτικά στελέχη).
Επίσης, ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, συνήθως είναι πλούσια σε προβιοτικά.
‘Έτσι, μερικές τροφές που είναι καλές πηγές είναι:
- το γιαούρτι
- το κεφίρ
- ορισμένα τυριά (π.χ. ροκφορ)
- τουρσιά (π.χ. λάχανο τουρσί)
- πίκλες
- το miso από σόγια
Πρεβιοτικά: Τι είναι?
Τα πρεβιοτικά χαρακτηρίζονται ως μη βιώσιμα συστατικά τροφής, που προσφέρουν όφελος στην υγεία του οργανισμού μας, διαμορφώνοντας τη σύνθεση ή τη δραστηριότητα της γαστρεντερικής μικροχλωρίδας.
Ουσιαστικά, με απλά λόγια, είναι η τροφή των μικροοργανισμών του εντέρου.
Υπάρχουν πολύ τύποι πρεβιοτικών, η πλειοψηφία των οποίων είναι υποσύνολα ομάδων υδατανθράκων.
Οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες (FOS) και οι γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες (GOS) είναι οι 2 πιο σημαντικές ομάδες πρεβιοτικών με ευεργετικές επιδράσεις για την ανθρώπινη υγεία.
Πρεβιοτικά: Οφέλη για την υγεία.
Η λήψη πρεβιοτικών μπορεί να συμβάλει με ευεργετικό τρόπο στην υγεία του ανθρώπου.
Πάμε να δούμε πως.
- Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος
- Διατήρηση ισορροπίας και σωστού PH στο έντερο
- Αύξηση απορρόφησης ασβεστίου
- Ανακούφιση συμπτωμάτων πεπτικού έλκους, κολπικής μυκητίασης
- Συμβολή στη ρύθμιση δυσανεξίας στη λακτόζη
- Μείωση LDL χοληστερόλης
- Πιθανή βελτίωση Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου
- Βελτίωση μνήμης, συγκέντρωσης
Ποιες τροφές περιέχουν πρεβιοτικά?
Υπάρχουν πολλές τροφές που θεωρούνται πλούσιες σε πρεβιοτικά.
- σπαράγγια
- σκόρδο
- κρεμμύδι
- αγκινάρα Ιερουσαλήμ
- μέλι
- μπανάνα
- κριθάρι
- σιτάρι
- ντομάτα
- σόγια
- αγελαδινό γάλα
- μπιζέλια
Γενικά τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά, είναι πηγές υδατανθράκων και αποτελούν πιθανά πρεβιοτικά.
Όπως αντιλαμβάνεστε, η τακτική πρόσληψη προβιοτικών και πρεβιοτικών, μέσω της διατροφής, αλλά και με συμπλήρωμα, αν χρειαστεί, μπορεί να συμβάλει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στη βελτίωση της συνολικής υγείας.
Η ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί για ένα υγιές μικροβίωμα και ένα δυνατό οργανισμό.
Επιστημονικές πηγές
- Davani-Davari D , Negahdaripour M, Karimzadeh I, Seifan M, Mohkam M, Jalil Masoumi S, Berenjian A, Ghasemi Y. Prebiotics: Definition, Types, Sources, Mechanisms, and Clinical Applications. Foods. 2019 Mar 9; 8(3): 92.
- Harvard Health publishing. How to get more probiotics. Harvard Medical School. 2025.
- Katkowska M, Garbacz K, Kusiak A. Probiotics: Should All Patients Take Them? Microorganisms. 2021; 9: 2620.
- Markowiak P, Slizewska K. Effects of Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics on Human Health. Nutrients. 2017; 9: 1021.
- NIH. Probiotics. 2025.
- Wilkins T, Sequoia J. Probiotics for Gastrointestinal Conditions: A Summary of the Evidence. American Family Physician. 2017; 96(3): 170-178.
- Zommiti M, Feuilloley MGJ, Connil N. Update of Probiotics in Human World: A Nonstop Source of Benefactions till the End of Time. Microorganisms. 2020 Nov 30; 8(12): 1907.
Να θυμάσαι να αγαπάς και να αποδέχεσαι το σώμα σου ΤΩΡΑ ακριβώς όπως είναι,
και επειδή θες να το δεις στα καλύτερα του,
να προσπαθείς να το βελτιώνεις.
Να θυμάσαι να αγαπάς και να αποδέχεσαι το σώμα σου ΤΩΡΑ ακριβώς όπως είναι,
και επειδή θες να το δεις στα καλύτερα του,
να προσπαθείς να το βελτιώνεις.