Πρωινό

Είναι τελικά σημαντικό για την υγεία?

Αν και όλοι έχουμε ακούσει τη φράση ‘’το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας’’, τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους, πολύ συχνά παραλείπεται λόγω έλλειψης χρόνου ή διαφορετικών συνηθειών και δεν αποτελεί μέρος της διατροφής μας.

Η ένταξη λοιπόν, του πρωινού στην καθημερινή μας ρουτίνα, δεν είναι πολυτέλεια, αλλά μια απλή και ουσιαστική πράξη φροντίδας για τον εαυτό μας.

Φυσικά έχει σημασία και η ποιότητα των επιλογών μας!

 Ένα σωστά ισορροπημένο και θρεπτικό πρωινό, μας δίνει ενέργεια, για να ανταπεξέλθουμε καλύτερα μέσα στην ημέρα και συμβάλει θετικά σε διάφορους τομείς της υγείας μας, τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής.

Πάμε να δούμε αναλυτικά, τη σημασία του πρωινού για την υγεία μας.

Πολύτιμα θρεπτικά συστατικά

Σύμφωνα με πολλές μελέτες, φαίνεται πως η κατανάλωση θρεπτικού πρωινού, σχετίζεται με χαμηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων και πρόσθετων σακχάρων, και υψηλότερη πρόσληψη διαιτητικών ινών και των περισσότερων μικροθρεπτικών συστατικών (π.χ. φολικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη A,C).

Λειτουργεί ως το «καύσιμο» που ενεργοποιεί το σώμα μας μετά το βραδινό ύπνο και προετοιμάζει τον οργανισμό για τη μέρα που ξεκινά.

Ένα πλήρες πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει τροφές όπως δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηρούς καρπούς ή αυγά.

Ο σωστός συνδυασμός αυτών των τροφών εξασφαλίζει καλύτερο κορεσμό, μακροχρόνια ενέργεια και συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού και ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιλογές:

  • Ψωμί με λαχανικά, αβοκάντο, αυγό ή τυρί
  • Γιαούρτι με βρόμη, φρούτα και άλειμμα ξηρών καρπών
  • Σπιτικά pancakes (χωρίς ζάχαρη) με φρούτα και ξηρούς καρπούς
  • Ομελέτα με ψωμί
  • Γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά ή γκρανόλα χωρίς ζάχαρη

Όπως βλέπουμε, μπορούμε να κάνουμε πολύ ωραίες επιλογές είτε αλμυρές είτε γλυκές που θα μας γεμίσουν ενέργεια, αποφεύγοντας τηγανητά, σφολιατοειδή, ζάχαρη, γλυκά και λιπαρά τρόφιμα.

Πρωινό και παχυσαρκία

Η κατανάλωση πρωινού έχει συσχετιστεί σημαντικά, σε αρκετές μελέτες, με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας, τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.

Αντίθετα, η παράλειψη του πρωινού έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπερβαρότητας και παχυσαρκίας.

Το πρωινό ρυθμίζει το αίσθημα της πείνας μέσα στην ημέρα και βοηθά στη μείωση της πιθανής υπερκατανάλωση φαγητού μετέπειτα μέσα στην ημέρα.

Ενίσχυση πνευματικής υγείας

Ένα θρεπτικό πρωινό, κυρίως για τα παιδιά και τους εφήβους, ενισχύει την καλύτερη γνωστική απόδοση, την πνευματική εγρήγορση, τη μνήμη και τη συγκέντρωση, που είναι απαραίτητα για τις σχολικές υποχρεώσεις.

Ο εγκέφαλος χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργεί σωστά, την οποία τη βρίσκει μέσω της τροφής (γλυκόζη).

Χωρίς αυτή, το σώμα προσπαθεί να ανταπεξέλθει στην έλλειψη ενέργειας, με αποτέλεσμα την κούραση, τη μειωμένη πνευματική διαύγεια και την ευερεθιστότητα.

Σταθερά επίπεδα σακχάρου

Η κατανάλωση πρωινού βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η παράλειψη του πρωινού επηρεάζει αρνητικά τον μεταβολισμό της γλυκόζης, οδηγώντας σε πτώση ενέργειας.

Ένα ισορροπημένο πρωινό που περιλαμβάνει σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και καλά λιπαρά, συμβάλλει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου, αποτρέποντας την απότομη πτώση του (υπογλυκαιμία) και μας κρατάει χορτάτους και γεμάτους ενέργεια για περισσότερη ώρα.

Καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία

Η αποχή από το πρωινό έχει συνδεθεί με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και ολικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Συγκεκριμένα, μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που παραλείπουν τακτικά το πρωινό, έχουν περίπου 21% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο συγκριτικά με τα άτομα που κατανάλωναν συχνά.

Σε μία πολύ πρόσφατη μετά-ανάλυση φάνηκε ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος συνδέεται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο (κοιλιακή παχυσαρκία, υπέρταση και υπερλιπιδαιμία).

Έτσι αναδεικνύεται η τακτική κατανάλωση φαγητού, ως ευεργετικός παράγοντας για την πρόληψη και διαχείριση του μεταβολικού συνδρόμου και των σχετικών καρδιομεταβολικών νοσημάτων.

Κλείνοντας, το πρωινό είναι αναμφίβολα σημαντικό γεύμα, που μας δίνει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να ξεκινήσουμε τη μέρα δυναμικά.

Παρ’ όλα αυτά, η διατροφή πρέπει να ταιριάζει στις δικές μας ανάγκες και προτιμήσεις. Αν λοιπόν κάποια μέρα δεν προλάβουμε ή δεν θέλουμε να φάμε πρωινό, είναι εντάξει! Το κλειδί είναι να φροντίζουμε τον οργανισμό μας συνολικά μέσα στην ημέρα, με ισορροπημένα και θρεπτικά γεύματα, που μας κάνουν να νιώθουμε καλά.

Επιστημονικές πηγές

  • Gidney MJ, Barr SI et al. Breakfast in Human Nutrition: The International Breakfast Research Initiative. Nutrients. 2018 May; 10(5): 559.
  • Ma X, Chen Q et al. Skipping breakfast is associated with overweight and obesity: A systematic review and meta-analysis. 2020; (14): 1-8.
  • Ofori-Asenso R, Owen AJ, Liew D. Skipping Breakfast and the Risk of Cardiovascular Disease and Death: A Systematic Review of Prospective Cohort Studies in Primary Prevention Settings. J Cardiovasc Dev Dis. 2019 Sep; 6(3): 30.
  • Yang  B , Lian  L , Xing K, Cen Y, Zhao Y, Zhang Y. Association of Skipping Breakfast with Metabolic Syndrome and Its Components: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies. Nutrients. 2025; 17(19): 3155.

Να θυμάσαι να αγαπάς και να αποδέχεσαι το σώμα σου ΤΩΡΑ ακριβώς όπως είναι,
και επειδή θες να το δεις στα καλύτερα του,
να προσπαθείς να το βελτιώνεις.

Να θυμάσαι να αγαπάς και να αποδέχεσαι το σώμα σου ΤΩΡΑ ακριβώς όπως είναι,
και επειδή θες να το δεις στα καλύτερα του,
να προσπαθείς να το βελτιώνεις.

και ξεκίνα το ταξίδι της διατροφικής αυτοφροντίδας ΤΩΡΑ.