Βάλε χρώμα στη διατροφή σου!
Αν θες να βελτιώσεις τη διατροφή σου με στόχο να είσαι υγιής, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να κάνεις τα γεύματά σου πιο περιεκτικά σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Το παιχνίδι του ουράνιου τόξου…
Όσο πιο γεμάτη είναι η διατροφή σου με χρωματιστά τρόφιμα, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά καταλαμβάνεις.
Είναι τόσο εύκολο!
Βάλε χρώμα στη διατροφή σου!
Στη συνέχεια θα αναφερθούμε ξεχωριστά σε κάθε κατηγόρια χρωμάτων/τροφίμων και θα δώσουμε μερικά TIPS για το πως μπορείς να τρως περισσότερα χρωματιστά τρόφιμα στην καθημερινότητά σου.
Τα κόκκινα τρόφιμα περιέχουν σε αφθονία θρεπτικά συστατικά όπως ανθοκυανίνες και λυκοπένιο.
Οι ανθοκυανίνες είναι μια μορφή πολυφαινολών, οι οποίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Η αυξημένη πρόσληψη λυκοπενίου, ενός τύπου καροτενοειδούς, έχει συσχετιστεί με σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου, αλλά και με την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Επίσης το λυκοπένιο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για τη γήρανση των κυττάρων.
Το φυσικό χρώμα και των δύο αυτών θρεπτικών συστατικών είναι κόκκινο και γι’ αυτό δίνουν και το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα των αντίστοιχων τροφίμων.
Μερικά από τα πιο υγιεινά κόκκινα τρόφιμα περιλαμβάνουν:
Οι ντομάτες παρέχουν περισσότερο από το 85% της διαιτητικής πρόσληψης λυκοπενίου.
Το κόκκινο λάχανο είναι πηγή ανθοκυανινών και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, καθώς και στην προστασία των ζωτικών οργάνων όπως η καρδιά και το συκώτι.
Τα ρόδια περιέχουν μεγάλες ποσότητες πολυφαινολών, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.
Οι κόκκινες πιπεριές έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, καροτενοειδή και πολυφαινόλες.
Πράσινο χρώμα
Τα θρεπτικά συστατικά των πράσινων τροφών είναι αμέτρητα.
Η χλωροφύλλη είναι η πράσινη χρωστική που βρίσκεται στα φυτά και σύμφωνα με μελέτες έχει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν φυσικά νιτρικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ η λουτεΐνη που περιέχουν έχει αντιοξειδωτική δράση, και συμβάλλει στην καλή όραση.
Το σπανάκι είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νιτρικά άλατα. Είναι επίσης υψηλό σε σίδηρο, ένα ουσιαστικό ορυκτό στο σώμα.
Το αβοκάντο έχει συσχετιστεί με μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, με μικρότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου και μικρότερο βάρος. Αποτελεί πηγή υγιεινών λιπαρών οξέων (ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα) και φυτικών ινών, τα οποία έχουν θετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου.
Το ακτινίδιο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, καθώς μόλις μισό ακτινίδιο ανά ημέρα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της βιταμίνης C σε έναν υγιή άνθρωπο. Μπορεί επίσης να ωφελήσει ανθρώπους με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επειδή αυξάνει τις κινήσεις του εντερικού σωλήνα και βελτιώνει τη λειτουργία του.
Μπλε και μωβ χρώμα
Τα μπλε και μοβ τρόφιμα είναι συχνά μεγάλες πηγές αντιοξειδωτικών, τα οποία έχουν μια σειρά ευεργετικών επιδράσεων στην υγεία.
Οι ανθοκυανίνες που περιέχουν ενισχυουν τη μνήμη, προστατεύουν από προωρή γήρανση και έχουν αντικαρκινική δράση. Η ρεσβερατρόλη έχει αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση.
Τα μούρα σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθει στο Χάρβαρντ μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο υψηλής πίεσης του αίματος κατά 10%.
Η μελιτζάνα περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες και υψηλά επίπεδα χλωρογενικού οξέος, μιας φαινολικής ένωσης.
Άλλα υγιή πορφυρά και μπλε τρόφιμα είναι τα δαμάσκηνα, το μοβ λάχανο και τα σύκα.
Πορτοκαλί χρώμα
Τα πορτοκαλί φαγητά είναι άφθονα σε βιταμίνη C, καροτενοειδή και άλλα βιοφλαβονοειδή.
Τα καροτενοειδή συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου και σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του πνεύμονα.
Επίσης, μέσω της μείωσης της LDL-χοληστερόλης, προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η βιταμίνη C, δρα προστατευτικά από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τη στεφανιαία νόσο, τις μολύνσεις, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην παραγωγή του κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για τα δόντια, τα αιμοφόρα αγγεία και τα οστά.
Τα καρότα είναι πλούσια σε καροτενοειδή και παρέχουν περίπου το 51% της διαιτητικής πρόσληψης σε α- και β-καροτίνη.
Τα πορτοκάλια περιέχουν άφθονα αντιοξειδωτικά. Η βιταμίνη C που περιέχουν είναι σημαντική για την πρόληψη του καρκίνου και την καρδιαγγειακή προστασία.
Οι γλυκοπατάτες περιέχουν β-καροτένιο, πολλά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ένα από τα πολλά οφέλη της γλυκοπατάτας για την υγεία είναι η ικανότητα να μειώνεται η γλυκαιμική απόκριση, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Να θυμάσαι να αγαπάς και να αποδέχεσαι το σώμα σου ΤΩΡΑ ακριβώς όπως είναι,
και επειδή θες να το δεις στα καλύτερα του,
να προσπαθείς να το βελτιώνεις.
Να θυμάσαι να αγαπάς και να αποδέχεσαι το σώμα σου ΤΩΡΑ ακριβώς όπως είναι,
και επειδή θες να το δεις στα καλύτερα του,
να προσπαθείς να το βελτιώνεις.